Tajne dvorskog podruma na Oplencu

Vino od tri miliona evra!

Na 12 metara ispod zemlje, u podrumima zadužbinskog kompleksa „Karađorđević“ na Oplencu, smeštena je jedinstvena vinoteka iz tridesetih godina prošlog veka, koju čini kolekcija od 280 flaša iz vremena kada su srpski kraljevi gajili vinograde i pravili vino u Topoli i čija se vrednost danas procenjuje na oko tri miliona evra.

Prema rečima Miladina Gavrilovića, upravnika zadužbine „enoteka nije na prodaju“, ali bi „retka vina iz ove kolekcije na bilo kojoj aukciji u svetu mogla da dostignu cenu od nekoliko hiljada, do nekoliko desetina hiljada evra“.
- Najstarije vino je „žilavka“ iz 1931. godine. Božansko piće s Oplenca nalazi se u boci sa kraljevskim grbom utisnutim u staklo. Ne sumnjam da bi ova flaša mogla na aukcijama da bude ponuđena po početnoj ceni od dvadeset, trideset hiljada evra, pa čak i više. Cena ostalih boca, ako uopšte može da se proceni njihova vrednost, ne bi bila ispod nekoliko hiljada evra - kaže Gavrilović.

Izuzetno vredna vinoteka nalazi se na trećem nivou podruma, čiji je začetnik kralj Petar Prvi Karađorđević. Flaše prekrivene slojevima prašine i paučine poređane su na policama, u dvema uskim prostorijama iz tog vremena. Veruje se da je neke od ovih boca lično arhivirali i srpski kraljevi iz loze Karađorđevića. Vina su odlagana u flaše izrađene u tri veličine, koje su stizale iz Češke i Italije. Etikete, koje su ručno rađene pre 80 godina, danas gotovo da ne smeju da se dodirnu.

U impozantnih 1.800 kvadrata podruma prerađivalo se preko sto vagona grožđa i vinograda koje prvi počeo da sadi kralj Petar. U vinskim knjigama ostalo je zapisano da je „od berbe 1931. pa na dan 1. decembra 1935. godine, u podrumu evidentirano 181.766 litara i 50.714 flaša vina“. Danas je iz tog doba ostalo samo 280 flaša, koje se čuvaju kao raritet, jer ne postoje druga vina na Balkanu koja su pravile kraljevske porodice.
 
Najmlađe vino staro 51 godinu

Osim 280 flaša vina od pre rata, u istoj vinoteci čuva se i 260 boca iz perioda od 1945. pa do 1958. godine. Najmlađe vino u ovom podrumu je „crni burgunder“ i staro je 51 godinu. Boca je iz serije koju su poslednji put napravili kraljevi vinari.
Dosad su iz ove kolekcije otvorene svega tri flaše, i to kada se porodica Karađorđević posle višedecenijskog progonstva vratila u Srbiju i kada su pre desetak godina osveštani obnovljeni vinogradi u zadužbinskom kompleksu. Vina su, kažu oni koji su ih probali, dobrog kvaliteta.
 
Sakrili boce od Nemaca i komunista

Za postojanje vredne zaostavštine zaslužna su dvojica vinara, koji su u to vreme živeli u Topoli. Jedan od njih je kralj Aleksandar, koji je u amanet ostavio i u „dvorskim knjigama zapisao da se sto flaša vina nikada neće prodati, već će biti ostavljene za istoriju“. Drugi je podrumar Dragoslav Filipović Midula, koji je, znajući kolika je njihova vrednost, flaše sakrio ispred nosa nemačkim vojnicima uoči okupacije.
- Midula je flaše sklonio u veliko hrastovo bure. Nemci ih nisu našli. Posle rata, iako su oslobodioci popili preko 35.000 litara vina na Oplencu, vrednu kolekciju, srećom, ni oni nisu našli i tako je sačuvana - kaže Gavrilović.
 
Autor: B. Nenković
Izvor: Alo!

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner