Iz fontane opet teče vino

Aleksandrovac - Više hiljada najboljih vinogradara i vinara Župe, već četvrti dan u Aleksandrovcu uveliko slave početak berbe grožđa i proizvodnju mladog vina, na 46. privredno-turističkoj manifestaciji „Župska berba“, koja se završava večeras.

Za ovu priliku, već po tradiciji, župljani su pozvali i svoje znane i neznane prijatelje iz zemlje i sveta, da zajedno podele radost berbe tog, kako vele, najslađeg voća – grožđa, od koga se po župskim receptima spravlja - božansko piće vino.
Izložbu poljoprivrednih proizvoda 550 zemljoradnika Župe sa preko 2.000 eksponata, koja je u petak otvorena u holu srednje škole „Sveti Trifun“, te otvaranje Vinske ulice na popularnim aleksandrovačkim pločicama videlo je, prema rečima organizatora, oko 50 .000 posetilaca. Najveće meraklije u ovoj ulici uveseljavaju trubači iz Niša, Leskovca, Vranja i Kruševca. U toj ulici se deci i omladini „zbog imuniteta“ nudi slatko vino tzv. šira, koja kažu u sebi ne sadrži alkohol. 

Proradila je i fontana vina, dar aleksandrovačke vinarske kuće „Vino-Župa“ koja punom parom radi i danas. Vino sa fontane se služi besplatno i u neograničenim količinama svim vinopijama. Kraj tog večnog simbola „Župske berbe“, jedinstvenog na svetu, zatičemo župske gastarbajtere iz SAD, Francuske, Holandije, Danske, Austrije i drugih zemalja Evrope i Sveta, ali i strane državljane. Osim uživanja stranci sa divljenjem slikaju kamerama i fotoaparatima vinopije, kao i mlazeve vina koji na kratko polete u nebo, a potom padajući u fontanu penušaju.
Juče se na pozornici u centru Aleksandrovca predstavilo desetak KUD iz Srbije i Republike Srpske. U Aleksandrovcu su po podne viđeni sa svitom i republički ministri Mlađan Dinkić i Saša Dragin, kao i direktor BIA Saša Vukadinović, te visoki funkcioner DS Dušan Petrović i mnogi drugi.
Danas, poslednjeg dana ove svetkovine, u centru grada u 13 časova biće organizovana etno svadba, gde će „mladoženja i nevesta“ dočarati župske svadbene običaje iz 19 veka. Kada su župske jesenje snaše, bosim nogama ulazile u kadu punu grožđa, isto gazile - muljale, a tako dobijeno slatko vino sa zanosom su pili izabranici njihovog srca.
Zvezde „Granda“ će koncertom u 20 časova u centru Aleksandrovca staviti šlag na ovogodišnju „Župsku berbu“ koju će, sudeći po svemu što je viđeno, dugo pamtiti i domaćini i gosti.
 
Autor: G. Zdravić
Izvor: Blic

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner