Vršac: Opušteno u vinskom Banatu

Dani berbe grožđa u Vršcu bili su prilika da se uživa u starim i novim vrstama vina, u tamburašima, srnećem gulašu ali i da se obiđu mesta za uživanje u okolnim selima.

tamburasi-banat-vrsac

Grožđe balovi, vinarski dani, vinofestovi, ili kako se već sve zovu u raznim krajevima jesenji dani berbe, naizgled su samo vašari. U Vršcu se tako, okretao nekakav moderni ringišpil, treštale su novokomponovane pesme, a vrteli se i ražnjevi i krčkali svadbarski kupusi, i još je tu bila cela jedna ulica s đinđuvama i kineskim tekstilom. Kriza je učinila svoje, pa nije bilo buradi iz kojih se toči jeftino vino. A nedostajali su i mnogobrojni štandovi na kojima bi male vinarije izložile svoje proizvode. U proseku, na deset đinđuva-štandova bio je jedan vinski. Malo. Moglo je to mnogo bolje. Ali su 52. Dani berbe grožđa, prilika da se obiđu hramovi vina u ovim bogomdanim predelima za vinovu lozu. Potencijali vršačkog vinogorja prednjače u celoj Srbiji, mada je oplenački kraj preuzeo primat, kažu neki enolozi. Izložba grožđa, krušaka, jabuka u gradskoj kući, pokazala je baš tu potencijalnu prednost vršačke regije: zdravo i kvalitetno voće u baroknom enterijeru, redak je spoj, a za turizam idealan.

Možda ima simbolike u tome da u kući Jovana Sterije Popovića nije muzej slavnog komediografa, nego izvanredan podrum vina Rab (u značenju sluga Božji). Komedija i vino, idu ruku pod ruku. Uz dimljenog šarana, prilika je da se degustira neko od stotinu vrsta vina iz celog sveta.

Obišli smo i tri vinarska sela, Malo i Veliko Središte i Guduricu. U Gudurici, u čuvenom vinarskom podrumu Selekta, vlasnika Tineta Stojšića i Sonje Jocić, probamo Crni Burgundac, retku vrstu vina. Degustira se i Šardone, beli Burgundac i Dvorsko vino. Sa svoja 22 hektara, podrum Selekta pravi kvalitetna vina koja izvozi u Petrovgrad, za tamošnje prestižne hotele. Dolazi glumac Tihomir Stanić, obučen kao vojvođanski dendi. Nosi veliki, zlatni ključ grada. Tu su i tamburaši da naprave grožđebalski štimung. Stiže i grupa pilota iz Beograda. Opušteno slavlje se proteže duboko u noć. Kod Tineta je uvek veselo.
 
Autor: Nenad Novak Stefanović
Izvor: Politika
 
 
 
 

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner