Obraće se vinogradi

berba-grozdja
Na području rasinskog okruga berba grožđa je u punom jeku. Proizvođači imaju mogućnost izbora jer se na ovom području nalaze dve velike vinarske kuće, "Vino župa" i "Rubin", koji će po ceni od 20 dinara za kilogram otkupiti sve ponuđene količine.
Berba grožđa na području rasinskog okruga je u punom jeku. Kako bi se vinogradi obrali pre kiše koja bi mogla da utiče na kvalitet roda koji je za sada više nego dobar, za berače nema predaha.

Individualni proizvođači manji deo zadržavaju za sopstvene potrebe, a veći predaju otkupljivačima.

Miloš Đorđević, iz Tuleša kod Aleksandrovca kaže da je ove godine prerodilo. Sa 80 ari ubrao je vagon i po grožđa što je tri puta više od prosečnog roda.
Stručnjaci savetuju da se svakodnevno kontroliše grožđe i obere u pravo vreme. Kiše i visoka temperatura mogu da pogoduju razvoju botritisa koji može da utiče na kvalitet.
Otkupna cena grožđa je ista kao prošle godine, a proizvođači imaju mogućnost izbora jer se na ovom području nalaze dve velike vinarske kuće, "Rubin" i "Vino župa".
Radiša Ćalić iz Donje Rzanice u opštini Aleksandrovac grožđe dovozi u Kruševac jer mu se više isplati.

"Rubin" će ove godine, po ceni koja se u proseku kreće 20 dinara za kilogram otkupiti sve ponuđene količine za potrebe sopstvene proizvodnje.
Isplata se obavlja u tri mesečne rate, a prva rata je odmah po predaji grožđa.
"Bez obzira iz kog kraja Srbije nam stigne grožđe, otkupićemo sve po cenama koje smo odredili pre berbe. Prema nekim prvim procenama otkupićemo 10 miliona kilograma. Do danas smo preradili četiri miliona kilograma", kaže Vujadin Stevanović, zamenik tehničkog direktora u "Rubinu".

Prema njegovim procenama, berba grožđa će potrajati još najmanje dve nedelje.
 
Izvor: RTS

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner