Perspektiva srpskog vina

Potrebno uvesti nove tehnologije u prozivodnju vina, obnaviti vinograde, raditi na marketingu i u prvi plan istaći vrste grožđa specifične za ovo podneblje. Predstojeći sajmovi vina u Nemačkoj izuzetna prilika za srpske proizvođače.
 
izvoz_vina_u_nemacku.jpg
Srbija se nalazi na 21. mestu liste zemalja iz koje Nemačka uvozi vino. Iz Srbije je u tu zemlju prošle godine izvezeno 8.422 hektolitara vina.
Trend uvoza srpskih vina u Nemačku nije pozitivan i beleži pad u poslednje vreme, rekao je predsednik nemačkog Udruženja vinara Rudolf Nikenig, ali postoje veliki potencijali za poboljšanje tog trenda.

Potrebno je uvesti nove tehnologije u prozivodnju vina u Srbiji i obnoviti površine na kojima se gaji grožđe.
Neophodno je raditi i na marketingu i u prvi plan istaći vrste grožđa specifične za ovo podneblje, a važno je i postojanje tipske karakteristike za zemlju radi pozicioniranja na tržištu, rekao je Nikenig na predstavljanju sajmova "Provajn 2010." i "Intervitis/Interfrukta 2010".

Nemačka je najveći uvoznik vina na svetu, i prošle godine je uvezla oko 14,2 miliona hektolitara vina.

Otvaranje evropskog tržišta

Rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić rekao je da se u Srbiji godišnje proizvede oko 350.000 tona grožđa, kao i da je primetan trend postepenog rasta površina na kojima se ta kultura gaji iz godine u godinu.

Srbija, kada je reč o vinu, beleži veliki deficit u spoljnotrgovinskom bilansu, jer se više vina uveze, nego izveze.

Ove godine počeo je da se primenjuje privremeni trgovinski sporazum sa EU, prema kome iz Srbije u zemlje Unije može biti izvezeno 63.000 hektolitara vina bez carina, što je omogućilo otvaranje evropskog tržišta za srpske proizvođače.

Jakšić je ukazao i na značaj usvajanja novog Zakona o vinu, koji je usklađen sa zahtevima EU i koji će omogućiti nesmetan izvoz, bez barijera i problema u EU.

Sajam vina, alkoholnih pića, mineralne vode i opreme "Provajn 2010." u Dizeldorfu i Sajam tehnologija za proizvodnju vina, voća, voćnih sokova i alkoholnih pića "Intervitis/Interfrukta 2010" u Štutgartu, izuzetna su prilika za srpske proizvođače, jer će im pružiti priliku za nalaženje poslovnih partnera, potpisivanje ugovora i popravljanje spoljnotrgovinskog debalansa u toj oblasti, rekao je Jakšić.

Izvor: RTS

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner