Banoštorski dani grožđa

banostorski-dani-grozdja-2017

Tradicionalna manifestacija kojom Banoštorci već 21 godinu obeležavaju početak berbe, “Banoštorski dani grožđa”, ove godine će se održati od 01. do. 03. septembra.

Na severnim padinama Fruške Gore, grožđe sazreva ranije nego u drugim vinskim rejonima, prvenstveno zbog blizine Dunava i efekta refleksije sunčevih zraka na površinu reke. Zbog toga su Banoštorski dani grožđa prva manifestacija u Srbiji koja najavljuje početak berbe. Banoštorske dane grožđa vredi posetiti, jer će se na jednom mestu predstaviti sve banoštorske vinarije i proizvođači vina i grožđa iz ovog regiona. Centralni deo je izložba vina, a posetioci će moći da uživaju i u prikazu tradicionalnog načina prerade grožđa, kako su nekada radili naši preci. Manifestaciju u 13:30 časova u subotu otvaraju predsednik privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, predsednik SO Beočin Mitar Milinković i MZ Banoštor Radivoj Rakić.


Prvi dan manifestacije, u petak,  veče će biti posvećeno Miki Antiću. U saradnji sa Udruženjem filmskih i TV radnika Vojvodine iz Novog Sada, Zavičajnog muzeja Čerević, Kulturnog centra Novog Sada i Kulturnog Centra Beočin planirana je  projekcija filma "Doručak sa djavolom" (priča o propasti vojvodjanskog sela za vreme velike poplave 1947. O ljudima, njihovim sudbinama, stradanjima, ljubavi i smrti). Projekciji će prisustvovati Srđan Ilić, predsednik Udruženja filmskih i TV radnika Vojvodine, reditelj Tibor Vajda, Miodrag Popović, direktor drame SNP-a i glumac, kao i glumica Željka Jelić i Ilija Bašić, glumac i direktor filma, urednik TV Novi Sad.

Na obali Dunava, uz čašu dobrog vina ni ove godine nećemo izneveriti goste-gurmane, za koje pripremamo tradicionalni specijalitet- bika na ražnju.

Proslava posvećena grožđu, vinu i vinogradima nastavlja se takmičenjem u kuvanju pudarca, zabavnom programu i koncertima popupalrnih izvođača. U okviru pratećeg programa, organizujemo izložbu rukotvorina seoskih udruženja,  a posetioci će moći da uživaju i u nastupima lokalnih kulturno-umetničkih društava koja neguju tradiciju pesme i igre.

Prvi put ove godine za Dane groždja organizujemo i mini privredni sajam, svega što je vezano za vinogradarstvo, od kalema pa do konačnog proizvoda. Predstaviće se  "Savacoop"Novi Sad, "Ratajac kalemar",  "Agromarket" Sremska Mitrovica,  "Agrounion" Šabac, "NS plastic" Novi Sad, "Bumbar plus" Bački Petrovac, "Popart studio" Novi Sad i drugi.

U saradnji sa Novosadskim sajmom, koji pomaže MZ Banoštor, prostor za izlaganje je besplatan.


Dobro nam došli!

PROGRAM MANIFESTACIJE

 

PETAK 1. septembar 2017.

18.00 Banoštorsko predvečerje jeseni – Udruženje vinara „Sveti Trifun“ Banoštor

20.00 Veče Mike Antića – projekcija filma „Doručak sa đavolom“

22.00 Rok koncert grupe „Žigosani“SUBOTA 2. septembar 2017.


11.00  Uz zvuke tambure

13.00 Defile, prikaz tradicionalnog načina prerade grožđa

13.30  Zvanično otvaranje manifestacije 21. Banoštorski dani grožđa

14.00 Kulturno-umernički program

20.00  Večernji sati uz zvuke tambure

22.00 Koncert – Milan Topalović Topalko

Nastup grupe So Sabi


NEDELjA  3. septembar 2017.

11.00  Takmičenje u kuvanju pudarca uz tamburašePrateći programi:

– Lovački paprikaš

– Bik na ražnju

– Sportsko takmičenje – domaćin FK „Proleter“

– Postavka fotografija i rukotvorina

– Izložba grožđa, vina i ostalog voća

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?