Upotreba grožđa

Široka upotreba

Zbog svojih fizioloških, hemijskih, organoleptičkih i drugih svojstava grožđe se vrlo obilno i raznovrsno iskorišćava. Ono služi za potrošnju u svežem stanju, kao sirovina za proizvodnju vina i rakije, zatim i za dobijanje bezalkoholnih proizvoda soka, grožđanog meda, kompota i drugog.

Grožđe ima veliku hranljivu, dijetetičnu i lekovitu vrednost. Njegovi sastojci imaju biološki najpogodnije oblike za ljudski organizam. Najvažniji sastojak je šećer, glukoza i fruktoza, čija je vrednost utoliko značjnija što se u organizmu direktno apsorbuju u krvotok. Kalorična vrednost 1 litra grožđanog soka iznosi oko 900 kcal.

U podesnoj srazmeri sa šećerom, kiseline daju grožđu prijatan i osvežavajući ukus. U obliku soli one imaju u organizmu značajnu fiziološku ulogu. Mineralne materije obezbeđuju u ćelijama orgnizma ravnotežu, zatim su važne za sekreciju, resorpciju itd. Mala količina azotnih materija u soku, neznatan sadržaj hlorida i odsustvo masti daju grožđu specijalnu dijetetičnu ulogu pri lečenju nekih bolesti.

Grožđe sadrži izvestan broj vitamina koji doprinose njegovoj vrednosti u ljudskoj ishrani. Od značaja su i druge materije, čak i kada se nalaze u tragovima. Neke od njih igraju ulogu biokatalizatora. Sve ovo čini da se grožđu s razlogom pripisuju osobine izvrsne higijenske hrane.

Struktura grožđa

Posle oplodnje i obrazovanja bobica, cvast vinove loze postaje grozd. Grozd se sastoji od peteljki i bobica. Bobice su spojene peteljčicama sa ostalim delom peteljke. Peteljka grozda je deo glavne ose od mesta pričvrćenja za lastar do prvog bočnog grananja. Na peteljci se nalazi čvor sa rašljičicom ili češće ožiljkom. Na tom mestu je najlakše otkinuti grozd pri berbi. Rašljičica može imati na kraju i po nekoliko bobica.
Izvor: Vinogradarstvo u korak s vremenom

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner