Vinski podrum

Iako su drvene bačve najskuplje vinske posude, a negovanje vina u njima zahteva više rada i pažnje nego sa vinima u bilo kom drugom sudu, danas svaki vinar koji se odlučuje za nešto ozbiljniju proizvodnju vina, a naročito crnih ili barrique vina koja će nakon zrenja puniti u boce, želi da u svom podrumu ima barem po koju drvenu bačvu.
     
Vinski podrum Prostor za smeštaj vina, tj. vinski podrum, je nastavak prerađivačkog, odnosno višenamenskog dela, a može biti i posebna prostorija, ali neposredno uz deo koji sluzi za preradu. U njemu su smeštene posude za vrenje belog mošta i mladoga crnog vina nakon otakanja s komine. Kada se vrenje završi, ove posude služe i za negu i čuvanje vina. Veličina prostora i suda u njemu se planira tako da postoji mogućnost da sud primi jednu i po do dve prosečne berbe. Što je asortiman vina koje se proizvodi veći i što vino duže odležava, biće potrebno više prostora.
 
Broj i veličina posuda podruma mora omogućiti razvrstavanje vina prema sortama i kvalitetnim kategorijama, kako je određeno zakonskim propisima. Ako podrum raspolaže i prostorijama za čuvanje vina u bačvama, deo vina, obično je to od 10 do 20% od ukupnog kapaciteta odležavaće i više godina u drvenom sudu.
Vinski podrum
     
Opremanje vinskog podruma
Iako se posude za vino uvrštavaju u opremu podruma, one su usko vezane za prostor, nalaze se u međusobnoj zavisnosti, pa se mogu smatrati sastavnim delom prostora. Iz priloženih fotografija se mogu sagledati veličine prostora potrebne za smeštaj vina u različitim vrstama sudova. Slike se odnose na prostor visok od 3,5 do 4,5 m i posude optimalnih sadržaja za jedan porodični podrum. Trebalo bi napomenuti da ovom prostoru moramo dodati i prostor za prelazne zalihe, a takođe i prostor za hodnike.

     
Posedujemo dugogodišnje iskustvo u opremanju vinskih podruma, posebno kod malih vinarija i ukoliko ste zainteresovani za opremanje vašeg podruma, možete nas kontaktirati putem telefona 064/397-0387 ili putem kontakt formulara.
     

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner