Počinju Dani grožđa u Banoštoru

U Banoštoru, u opštini Beočin, od 2. do 5. septembra se održavaju Dani grožđa.

Na ovoj, 15. jubilarnoj manifestaciji, program počinje u petak izložbom fotografija "Tradicija berbe banoštorskog dragulja", koja će biti otvorena u Udruženju "Majkina radionica".

Osim starih fotografija iz berbe i vinograda posetioci će moći da vide i alatke koje su naši preci koristili za orezivanje vinograda, kao i aparate za ceđenje grožđa, burad, čaše i olbe za vino...

U dvorištu stare porodične kuće biće dočarani i običaji vezani za berbu i održavanje vinograda (doručak na njivi, uz pogaču, slaninu, paradajz...).

U Banoštoru svaka kuća ima vinski podrum, a aktivno se proizvodnjom vina bavi desetak porodica. U selu su otvorene tri vinske kuće (Urošević, Stojković i Šijački).

U subotu će goste zabavljati tamburaši iz Deronja, tokom dana će moći da probaju i kupe najbolja banoštorska vina, ali i da degustiraju meso vola ispečenog na ražnju.

Od 21 čas posetioci će uživati u koncertu grupe "Piloti". Nedelja je rezervisana za gurmane, jer će se desetak ekipa takmičiti u kuvanju pudarskog paprikaša, koji se ranije kuvao u vinogradu.

Dok kuvari amateri budu ukrštali varjače, na bini će se smenjivati tamburaški orkestri.
Izvor: RTV

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner