Vinogradari očekuju donošenje novih uredbi

NOVI SAD - Nakon nedavnog usvajanja pet, za poljoprivredu, važnih uredbi, pre svega iz ratarskog i stočarskog sektora, za koju nedelju se može očekivati donošenje i uredbi relevantnih za voćarsko-vinogradarsku oblast.

 

vinograd-drveni-stubovi.jpg

Naime, kroz uredbu za podsticanje podizanja višegodišnjih zasada, pre svega vinove loze, subvencionisaće se jesenas podignuti vinogradi kao i oni koji će se zasnovati ovog proleća. Oni će se finansirati u punom iznosu a novac će biti isplaćen ove godine. Pomoć se odnosi i na podizanje naslona, u vrednosti od 550.000 dinara po hektaru.

Darko Jakšić, rukovodilac sektora za vinogradarstvo i vinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, rekao je, gostujući u emisiji "Brazde" Radio-televizije Vojvodine, da je u okviru uredbe novost što će svi vinogradari koji podižu autohtone sorte grožđa moći da računaju na bonus od 50.000 dinara po hektaru.

U pripremi je i uredba kojom će se subvencionisati proizvodnja vina sa geografskim poreklom, a to će u ovoj godini biti 49 vrhunskih vinara. Oni mogu da ostvare pravo na iznos u vrednosti polovine troškova namenjenih kontroli vina sa geografskim poreklom kao i za kupovinu evidencionih markica, koje se uvode od ove godine.

Rok za podnošenje zahteva za podizanje višegodišnjih zasada je 31. maj, podsetio je Jakšić.

Miroslav Kovačević, vrhunski iriški vinogradar i vinar, čije se crveno vino Aurelijus nedavno našlo na vinskoj karti prilikom susreta najviših srpskih i ruskih državnika, pozdravlja mere ministarstva poljoprivrede. One će prema njegovim rečima doprineti, pored očuvanja autohtonih sorti i podizanju savremenih zasada vinove loze i modernog sortimenta, koje su osnova visokokvalitetni vina.

U emisiji "Brazde" on je najavio projekat Vinski Srem, koji će se uskoro realizovati u Opštini Irig tako što će se oko 700 hektara državne zemlje dati u zakup vinogradarima koji će na ovoj grani razviti i vinski turizam.
 
Izvor: RTV

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner