Šljivovica, i to da se pamti

dru-rakijada.jpg
RAKIJU pečenu ove godine pamtiće svi ljubitelji ovog pića. Godina je, kažu poznavaoci, poslužila, voće je dobro rodilo, a bilo je i puno sunčanih dana, pa su plodovi bili puni šećera. Preduslovi za proizvodnju dobre rakije tim su, kako ističe Dragan Đurić, predsednik Udruženje proizvođača prirodnih rakija "Srpska rakija" - u potpunosti ispunjeni. Sad samo treba strpljenja da rakija, ležanjem u kvalitetnoj buradi, dobije dodatni kvalitet...
Udruženje "Srpska rakija" okuplja više od 30 proizvođača kvalitetnih rakija, čiji je cilj da ovo naše nacionalno piće postane i nacionalna robna marka, odnosno brend po kojem će se Srbija prepoznati u svetu.
- Pretpostavka za dobru rakiju je dobro voće, kojim je, kako je pokazala i ova godina, Srbija prebogata - kaže Đurić. - Mnogi domaćini imali su problem, pošto je, zbog odličnog roda, izostao očekivani plasman, pa i cena, ali, oni, "okretniji", preradili su ga u džemove, slatka, a mnogi, i u rakiju...
- Pretpostavka za dobru rakiju je dobro voće, kojim je, kako je pokazala i ova godina, Srbija prebogata - kaže Đurić. - Mnogi domaćini imali su problem, pošto je, zbog odličnog roda, izostao očekivani plasman, pa i cena, ali, oni, "okretniji", preradili su ga u džemove, slatka, a mnogi, i u rakiju...
Najveći deo rakije u Srbiji, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, proizvodi se od šljiva. Gotovo 80 odsto ovog voća, koje se ubere u Srbiji, preradi
se u rakiju.
- Odmah iza rakije od šljiva su rakije od grožđa, lozovača i komovica - objašnjava Milica Stanojević, iz ovog ministarstva. - Treća na listi, ali znatno manje zastupljena je rakija od kajsija, pa zatim krušaka, dunja, breskve, a u poslednje vreme počela je i proizvodnja rakije od višnje, pa i maline.
Stanojevićeva napominje kako u Srbiji još uvek nemamo tačne podatke o tome koliko se rakije proizvodi. Proizvođači, naime, imaju godinu dana na raspolaganju da se upišu u poseban registar.
- Za sada imamo registrovanih 312 proizvođača - navodi Stanojevićeva. - Novi zakon predviđa da svako ko proizvodi rakiju, a želi da je prodaje, mora da registruje preduzeće ili samostalnu zanatsku radnju. Ranije smo, prema procenama, imali više od 2.100 proizvođača, ali 90 odsto su bila fizička lica, pa ćemo tek da vidimo koliko će ih se registrovati. Kada se registracija završi, i kada počnu da se koriste pravilnici, moći ćemo da dobijemo precizne podatke o tome koliko je rakije u Srbiji proizvedeno, od kog voća, a, takođe, i koliko je prodato..

SAMO 2.000 REGISTROVANO
U SRBIJI, kako se procenjuje, postoji više od 10.000 proizvođača rakije. Samo petina, njih oko 2.000, registrovano je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Od njih samo stotinak proizvodi visokokvalitetnu rakiju. Novi zakon o rakiji, upozorava Đurić, ne dozvoljava fizičkim licima da se registruju kao proizvođači, čime ih "gura" u sivu ekonomiju.

MINIMUM 15 EVRA
DA bi se proizveo litar dobre rakije, objašnjava Dragan Đurić, neophodno je desetak kilograma voća. Cena rakije, samim tim, ne može da bude niža od cene tog voća.
- Ako se uračuna da kvalitetna ambalaža košta još toliko, a i da rakija, ako želimo da dobije na kvalitetu, treba da odleži u buretu, koje može da "popije" desetak odsto rakije, jasno je da cena litra, u podrumu, mora da bude oko osam evra po litru - navodi Đurić. - Na tu cenu, naravno, treba uračunati i trgovačku maržu, pa kvalitetna rakija teško može da bude jeftinija od 15 evra.
 
Izvor: Novosti

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner