Vinski podrum

Iako su drvene bačve najskuplje vinske posude, a negovanje vina u njima zahteva više rada i pažnje nego sa vinima u bilo kom drugom sudu, danas svaki vinar koji se odlučuje za nešto ozbiljniju proizvodnju vina, a naročito crnih ili barrique vina koja će nakon zrenja puniti u boce, želi da u svom podrumu ima barem po koju drvenu bačvu.
     
Vinski podrum Prostor za smeštaj vina, tj. vinski podrum, je nastavak prerađivačkog, odnosno višenamenskog dela, a može biti i posebna prostorija, ali neposredno uz deo koji sluzi za preradu. U njemu su smeštene posude za vrenje belog mošta i mladoga crnog vina nakon otakanja s komine. Kada se vrenje završi, ove posude služe i za negu i čuvanje vina. Veličina prostora i suda u njemu se planira tako da postoji mogućnost da sud primi jednu i po do dve prosečne berbe. Što je asortiman vina koje se proizvodi veći i što vino duže odležava, biće potrebno više prostora.
 
Broj i veličina posuda podruma mora omogućiti razvrstavanje vina prema sortama i kvalitetnim kategorijama, kako je određeno zakonskim propisima. Ako podrum raspolaže i prostorijama za čuvanje vina u bačvama, deo vina, obično je to od 10 do 20% od ukupnog kapaciteta odležavaće i više godina u drvenom sudu.
Vinski podrum
     
Opremanje vinskog podruma
Iako se posude za vino uvrštavaju u opremu podruma, one su usko vezane za prostor, nalaze se u međusobnoj zavisnosti, pa se mogu smatrati sastavnim delom prostora. Iz priloženih fotografija se mogu sagledati veličine prostora potrebne za smeštaj vina u različitim vrstama sudova. Slike se odnose na prostor visok od 3,5 do 4,5 m i posude optimalnih sadržaja za jedan porodični podrum. Trebalo bi napomenuti da ovom prostoru moramo dodati i prostor za prelazne zalihe, a takođe i prostor za hodnike.

     
Posedujemo dugogodišnje iskustvo u opremanju vinskih podruma, posebno kod malih vinarija i ukoliko ste zainteresovani za opremanje vašeg podruma, možete nas kontaktirati putem telefona 064/397-0387 ili putem kontakt formulara.
     

Pretraga

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?