Zašto se ne slažu riba i crno vino

Japanski istraživači dokazali su da nije reč samo o kulinarskom bontonu već da postoji naučno objašnjenje zašto se crno vino preporučuje uz jelo od mesa, a nikako od ribe.

Istraživač Takajuki Tamura i njegov tim iz laboratorije japanskog proizvođača vina "Marcian Corporation", ustanovili su da su poznavaoci vina uspostavili ovo prećutno pravilo zbog "sudara" ukusa između crnog vina i ribe.

Do sada, niko nije mogao da ubedljivo objasni koja crna vina ostavljaju ukus ribe kada se konzumiraju uz ribu i morske plodove zbog nedostatka znanja o ovom fenomenu.
Tamura i njegovi saradnici otkrili su da neprijatni ukus ribe nakon konzumiranja crnog vina uz jelo od ribe nastaje zbog prirodne prisutnosti gvožđa u crnim vinima od kojih pojedina sadrže veću, a druga manju količinu gvožđa.

Istraživači su ustanovili da postoji direktna veza između neprijatnog zaostalog ukusa u ustima i koncentracije gvožđa u vinu.

Testiranjem vina 38 proizvođača iz više zemalja, utvrđeno je da vina sa visokom koncentracijom gvožđa ostavljaju jači ukus ribe u ustima. Neprijatni ukus bi nestao kada bi istraživači u vino dodali supstancu koja veže gvožđe.

Istraživači su zaključili da je gvožđe u vinu odgovorno za taj neprijatni ukus ribe kada se crno vino služi uz ribu i plodove mora, ali su, takođe, napomenuli da bi crna vina sa niskom koncentracijom gvožđa mogla dobro da se slažu sa plodovima mora.

Izvor: Tanjug

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner