Vinski gradovi

rajacke-pimnice.jpg
NEGOTIN - Republički zavod za zaštitu spomenika kulture apliciraće ove godine za preliminarni upis negotinskih pimnica (Rajac, Rogljevo i Štubik) na listu Svetske kulturne baštine.
- Negotinske pimnice su jedinstven primer narodnog graditeljstva - predočava Bosiljka Tomašević, arhitekta u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. - To su, u pravom smislu te reči, gradovi u kojima stanuje vino, što je jedinstveni slučaj u svetu.
Naša sagovornica podvlači da u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj ima nekoliko mesta u kojima vino obitava u pojedinim ulicama, ali su samo u Negotinu božanskom piću posvećena čitava naselja.
- Pored toga, negotinske pimnice su jedinstvene jer su sačuvale i duh vremena, ali i dušu tog mesta - objašnjava Tomaševićeva.
Po predanju koje se u ovom kraju prenosi vekovima, svaki meštanin Rajca čvrsto veruje da se upravo na tom mestu, pre početka vremena, nalazio Edenski vrt, odakle je Bog izgnao Adama i Evu. Gospod je prve ljude i naučio umetnosti pravljenja vina, a ovde je, veruju meštani, bio i prvi izvor pijaće vode, koji se i dan-danas zove Božja stena.
U ovom kraju, koji je sa 300 sunčanih dana najsunčaniji predeo u Srbiji, gde se nekada uzgajao pamuk, veruje se i da je Rajac - centar svemira. Jer, kada popijete vino iz ovih jedinstvenih vinskih kuća, oko vas počinju da se kreću sunce, mesec, planete i cela galaksija...
 
Izvor: Novosti

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner