rakija-trijumf-22-10

Rakija od šljive prepečenice iz 1994. godine, "Braće Tomašević" iz Prijepolja, pobedila je na Nacionalnom takmičenju za najbolje vino i rakiju, na Drugom srpskom festivalu vina i rakije, koje se održava 18. i 19. oktobra u Beogradu.

Osim ove šljivovice, šampionsku titulu u kategoriji ostalih rakija dobila je komovica iz 2009. godine, destilerije "DiBonis", Lasla Bonija iz Subotice.

Najbolja srpska vina su: belo vino "Trijumf gold" iz 2012. godine, vinarije "Aleksandrović" iz Vinče, Topola - Oplenac; roze "Rosato" iz 2012, vinarija "Kovačević" iz Iriga; crveno vino kaberne sovinjon iz 2011, podrum "Radovanović" iz Krnjeva.


Od svih tih pića mi smo probali najbolju rakiju. Bilo je vreme za ručak, a stara šljiva je nekako bila logičan izbor kao aperitiv.

"Slobodno gurnite nos duboko u čašicu, da osetite miris, zatim uzmite dobar gutljaj i zadržite ga u ustima, kako biste osetili specifičan ukus prepečenice", objasnio nam je kako se pravilno pije rakija, Vukosav Tomašević čija firma proizvodi rakiju pobednicu.

Njegova šljivovica ima zlatnu boju, miriše na šljivu, klizi niz grlo, ne peče, ali u ustima ostavlja ukus najpopularnijeg srpskog voća.

U čemu je tajna najbolje srpske rakije?

"Nema tajne, ni posebnog recepta. Sve što treba da se radi kako bi se dobila dobra rakija, neko je već propisao. Ako se toga pridržavate prilikom proizvodnje, onda rezultat ne može da izostane.

Dakle, ja ne mogu da vam kažem zašto je moja rakija najbolja, ali mogu zašto je dobra: zato što je pravimo od najkvalitetnijeg voća, uz maksimalne higijenske mere, tradicionalni način proizvodnje rakije kombinujemo sa savremenim tehnološkim dostignućima. Uz  kontrolisan proces fermentacije, dobar kazan, kvalitetnu destilaciju i burad, dobijate rakiju koja osvaja nagrade", kaže Tomašević.

Od koje šljive je trofejna rakija?

"Šljivovica koja je danas pobedila je od kombinacije starih sorti šljive požegače i crvene ranke. Naše iskustvo je pokazalo, a rakiju u našoj porodici je još u 19. veku pravio moj deda, da su za rakiju od jabuke najbolje stare sorte neprskanih jabuka jonatan, delišes, šarenike i kolačare. Najbolja dunja je leskovačka, najbolja kajsija je iz okoline Čačka, a malina za dobru rakiju je miker iz okoline Užica."

Da li je istina ili samo dobar izgovor, da je rakija i lek, naročito ako se pije ujutru, na "prazan" stomak?

"Postoje ozbiljna naučna istraživanja koja su pokazala da stara šljivovica, koja je odležala u hrastovom buretu, ima ista svojstva kao i najkvalitetnije francusko vino. Sadrži antioksidanse koji pozitivno utiču na kardiovaskualrni sistem", rekao nam je Tomašević i preporučio da je za jutro njabolja šljivovica.

Kada treba piti dunjevaču, jabukovaču... ili to nije bitno?

"Kao aperitivi su dobre dunjevača i kajsija, ali i rakija od divlje kruške, viljamovka. Ona ima jak, specifičan miris i ukus koji asocira na divljinu. Rakiju od maline,  relativno nov proizvod na našem tržištu, preporučujem nakon obroka, uz dobar espreso i kolač. Ta rakija ima 'višak' ukusa i mirisa koji dugo ostaju u ustima."

Koju rakiju vole žene?

"Za dame su rakije od dunje i kajsije, ali i od maline. Medovina je sada popularna, to je specijalna rakija koja se pravi od jabuke i livadskog meda. Zovu je i 'devojačka rakija' jer je blaga i može se popiti i koja čašica više."

Neki kažu da je rakija afrodizijak?

"Ti koji to kažu neka to i dokažu, ja nisam proveravao. Znam da svakako popravlja raspoloženje, ali samo ako se ne pretera", kaže Vukosav Tomašević.

Koliko čašica je previše i koji recept protiv mamurluka zaista "radi"?

"Najbolji recept protiv mamurluka je da se pije kvalitetna rakija koja nije jaka. Zahvaljujući usvojenim svetskim standardima, u Srbiji se više ne prave i ne piju jake rakije, već samo one čija je gornja granica 45 stepeni za šljivu i jabuku, i 40, 42 stepena za sve ostale. Takve rakije su u rangu kvalitetnih viskija i francuskog konjaka. Što se tiče količine, zavisi koliko ko može da podnese. Za dobro raspoloženje je dovoljno svega nekoliko čašica. Rakija je univerzalno piće i nema pravila uz koja jela se slaže. Takođe, nećete pogrešiti ako je konzumirate pre ili posle obroka", posavetovao nas je pobednik Nacionalnog takmičenja za najbolje vino i rakiju u Srbiji 2013. godine.

Autor: Dragana Todorović
Izvor: MONDO

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?

Prijavljivanje