U ponedeljak će na snagu stupiti novi pravilnik o kvalitetu vina koji će dodatno urediti oblast vinarstva i vinogradarstva, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

On je apelovao na proizvođače da koriste investicionu podršku koju im pruža Ministarstvo poljoprivrede i trgovine, a koja se odnosi na pokrivanje 50 odsto troškova za nabavku opreme koja se koristi u vinarijama, kao i podizanje višegodišnjih zasada.

Milovanović je podsetio da je krajnji rok za podnošenje zahteva za dobijanje sredstava za nabavku opreme 5. decembar, a da je rok za konkurisanje za dobijanje sredstava za podizanje višegodišnjih zasada produžen do 31. decembra.

On je precizirao da Ministarstvo za podizanje višegodišnjih zasada daje od 1,2 do 1,3 miliona dinara, odnosno 12.000 do 13.000 evra po hektaru.

Milovanović je kazao da ne postoje precizni podaci, ali da se prema procenama, pod vinogradima u Srbiji nalazi oko 27.000 hektara, od kojih vinogradi koji funkcionišu i zadovoljavaju moderne zahteve, čine 80 odsto.

On je napomenuo i da se u našoj zemlji tim poslom ozbiljno bavi pedesetak vinarija, te da njihova šansa leži u plasiranju vina sa zaštićenim, odnosno geografskim poreklom.

Prvi festival vina, gastronomije i vinskog turizma "Mediteraneo" održava se danas i sutra u prostoru paviljona "Cvijeta Zuzorić", a cilj je da se građani upoznaju sa ponudom vina prestižnih proizvođača i vinskim turizmom u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije.
Izvor: Tanjug

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?

Prijavljivanje