Proizvođači rakije čekaju novi Zakon o alkoholnim pićima, jer je usvajanje novih pravila neophodno da rakija dobije nacionalnu oznaku geografskog porekla.

Novi Zakon o jakim alkoholnim pićima, koji bi trebalo da pripremi Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa udruženjima proizvođača rakije, kao i sa stručnjacima Ministarstva finansija, trebalo bi da omogući rakiji iz Srbije da dobije „pasoš“, odnosno, da, dobije nacionalnu oznaku geografskog porekla, koja „otvara vrata“ zaštiti porekla u EU.


Zakon je, kako objašnjava Ivan Urošević, predsednik Udruženja proizvođača prirodnih rakija „Srpska rakija“, trebalo da bude donet do kraja prošle godine, ali, izvesnije je da će biti usvojen do kraja ove godine.

Proizvodnja

Registrovani proizvođači u Srbiji godišnje proizvedu oko 12 miliona litara voćnih rakija, a samo u Rasinskom i Šumadijskom okrugu proizvede se od osam do devet miliona litara rakije, odnosno oko 70 odsto ukupne proizvodnje. Najpopularnija i najzastupljenija je voćna rakija od šljive - popularna šljivovica, a od ukupno proizvedene šljive, čak oko 75 odsto šljive se upotrebi za proizvodnju rakije.

"U korist nama proizvođačima ide i stav EU, koji su od Srbije zatražili izmenu zakona, ali, ostavili su nam dovoljno „široke“ okvire, da uklopimo osobenosti domaće proizvodnje", navodi Urošević.

"Nama je, naime, između ostalog, ostavljeno da definišmo „tehnički fajl“ odnosno, sve faze u proizvodnji rakije, prilikom zaštite porekla. Mi, već sad, privodimo kraju rad na takvim fajlovima za nekoliko vrsta rakija, tako da ćemo novi zakon dočekati spremni za zaštitu celog niza rakija sa prefiksom „srpska“. Prva će, naravno, biti šljivovica, a tu će biti i travarica, klekovača..."

Urošević, međutim, napominje, kako je aktuelni zakon, koji se primenjuje od 2009. godine, stvorio mnogo problema, i bukvalno je otvorio put „sivoj ekonomiji“ u proizvodnji rakije.

Aktuelni zakon, naime, predvideo je da se kao proizvođač rakije može registrovati samo pravno lice, i to je dovelo do toga da veliki broj proizvođača, jednostavno, zbog nelojalne konkurencije, izađe iz posla.

Sa početkom primene zakona, dodaje Urošević, bilo je 2.000 registrovanih proizvođača, a sada ih je oko 300. Time su, kako upozorava, na gubitku pre svega potrošači, jer se ne zna kakav je kvalitet rakije koji dobijaju, ali, i država, koja gubi značajan iznos poreza...

Dragan Đurić, jedan od poznatih proizvođača rakije, koji je stvorio vrlo poznat brend, međutim, kaže, kako za njega izmena zakona dolazi prekasno. "Nisam mogao da izdržim nelojalnu konkurenciju, i povukao sam se iz posla", kaže Đurić.

Izvor: B92

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?

Prijavljivanje