bb-klekovaca-27-06-2015

Najkvalitetnija rakija klekovača, koja se generacijama proizvodila u Bajinoj Bašti, služena je na najvažnijim svečanostima širom stare Jugoslavije, a danas, u obnovljenoj Zemljoradničkoj zadruzi, strani turisti degustiraju to tradicionalno piće Srbije.

Zemljoradnička zadruga "Bajina Bašta", koja je spravljala klekovaču, otišla je u stečaj 2010. godine, ali zahvaljujući entuzijazmu i hrabrosti petorice bivših radnika, tradicija proizvodnje te rakije nije prekinuta.


Po ugledu na evropske i svetske vinarije i destilerije otvorili su vrata turistima koji na licu mesta mogu da se uvere u kvalitet, ali i da pogledaju kako se to piće proizvodi.

Nakon odlaska u stečaj zemljoradničke zadruge, sadašnji direktor "BB klekovača" Milomir Jovanović, sa četvoricom svojih kolega, odlučio je da nastavi proizvodnju čuvene bajinobaštanske rakije klekovavče, i krenuo je u privatan biznis.

- Nastavili smo da radimo, nismo mogli da podnesemo da se ugasi, pored svega što je ugušeno od delatnosti prethodne firme. Mnogo je rada uloženo da se proizvodnja dovede u ovo stanje - kazao je Jovanović.

Proizvodnja klekovače ili, kako kažu u tom kraju, rakija od venje, uspešno je nastavljena, a pored nje prave se i druge voćne rakije, od šljive, dunje, kajsije i kruške.

- Pored toga spravljamo i rakiju travaricu, aromatizovanu maceratom 16 vrsta lekovitih trava. Ona bi trebala da izađe kao prvi sledeći proizvod tržišta za tridesetak dana - najavio je Jovanović.

 

Proizvodnja i degustacija klekovače posebno je zanimljiva turistima kojima su vrata te destilerije širom otvorena.

- Došli smo da probamo klekovaču, jer ovakvu rakiju u Sloveniji nemamo - pričaju turisti iz Slovenske Bistrice.

Njena proizvodnja se zasniva se tradiciji, kao i na uvođenju novih tehnologija, a najvažnije je kvalitetno voće.

- Jedina tajna kvaliteta ove rakije je da se neguje, čuva i da odleži u burićima. Sve što se duže čuva i što je starija, to je bolja - kaže podrumar destilerije Filip Živanović.

Bajinobaštanska klekovača stigla je na sve kontinente sem Afrike, a i tamo, kažu, postoji interesovanje za nju.

Izvor: Vesti online

Pogledajte još

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?

Prijavljivanje