Rakija za svet

U novootvorenoj destileriji „Zarić" u Kosjeriću godišnje će se proizvoditi tri miliona litara rakije, od čega će se 60 odsto izvoziti. Šljivovica „kraljica" prva u Srbiji sa zaštićenim poreklom.

destilerija-zaric-kosjeric-01.jpg

Novootvorena destilerija „Zarić" u Kosjeriću, ponikla iz propale fabrike „Povlen", proizvodiće tri miliona litara rakije godišnje. Za 2.000 voćarskih domaćinstava obezbediće siguran otkup njihovih proizvoda, a oko 60 odsto proizvodnje ići će u izvoz.

U kosjerićkom kraju poznatom po voćarstvu, to je probudilo nadu da se od gajenja voća može živeti. Od kada je fabriku rakije „Povlen", koja je bila u stečaju, pre tri godine kupio Vujica Zarić, meštani su ponovo zasukali rukave i krenuli sa više volje da obrađuju svoje šljivike. Mnogi će zbog potreba destilerije proširiti svoje voćnjake malinjacima, a počeće da gaje i krušku i dunju.

Prvo pa „kraljica"

U novootvorenoj destileriji, u koju je uloženo 3,3 miliona evra, za sada proizvodni asortiman čine rakije „kraljica" od šljive, „opsesija" od maline, „medena" od meda i „klekovača". Uskoro će početi da prave i rakije od kruške, dunje, kajsije, višnje... Za sve to pripremljena je savremena oprema iz Italije.

destilerija-zaric-kosjeric-02.jpg

- Fabrika je potpuno obnovljena i predstavlja najveću fabriku ovog tipa u jugoistočnoj Evropi. Najmodernija oprema kupljena je u Italiji. Ispod pločnika u krugu fabrike ima više od dva kilometara prohromskih cevi koje spajaju sve sudove u destileriji, od stabilizatora, destilatora do kaca, tako da nema mnogo prljanja. Sve je skoro kompjuterski pokriveno. Jedino što će ljudi ložiti kazane drvima i pakovati flaše. Imamo i dva savremena podruma kapaciteta od po 300.000 litara - kaže Duško Didanović, rukovodilac destilerije „Zarić".

Ono što će ovu destileriju izdvajati jeste proizvodnja šljivove rakije „kraljica", prve u Srbiji sa zaštićenim geografskim poreklom.

- Ova rakija se pravi po tehnologiji mr Marka Ljekočevića, koji je bio tvorac zaštićene stare rakije „povlenke". Ta rakija je bila prva rakija u bivšoj SFRJ sa zaštićenim geografskim poreklom. Sada imamo „kraljicu", na čijoj se zaštiti radilo dve i po godine. Tajna našeg uspeha je u tome što se nalazimo u području sa izuzetno kvalitetnim voćem. Od probranih plodova kontrolisanom fermentacijom, destilacijom, održavanjem u hrastovim kacama i stabilizacijom dobijamo vrhunske voćne rakije - pohvalio se Didanović.

Pored toga što će u punom obimu posla destilerija zaposliti 45 radnika, indirektno će biti uposleno i oko 2.000 domaćinstava koja se bave voćarstvom. Godišnja proizvodnja rakije u kosjerićkom kraju je 7.500 tona rakije, a ova destilerija planira da proizvede tri miliona litara rakije.

Napraviće i muzej

- Oko 60 posto proizvodnje ići će za inostranstvo i to u zemlje Evrope, Kanadu, Rusiju, Ukrajinu, Australiju i druge. Imamo obezbeđeno tržište, a sa dosta novih inostranih kupaca vodimo pregovore. U Srbiji može da se kupi u bolje snabdevenim trgovinskim centrima. Naš akcenat proizvodnje biće stavljen na rakiju od šljive i maline - rekao je naš sagovornik.

Rakije se pakuju u flaše od 0,03, 0,1 i 0,7 litara, a ambalaža je, kao i sve drugo, rađena u Italiji. Boca „kraljice" od 0,7 litara u našim prodavnicama košta nešto više od 2.000 dinara.

Pored desetak zgrada u kojima je zaokružen proces proizvodnje, nalazi se i zgrada sa kancelarijama, sala za degustaciju, a planiraju da naprave i muzej rakije.

Autor: Z. Gligorijević

Izvor: Press

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner