Rakija od banane

cane-minic.jpg
ČAČAK - Jedino je Stanimiru-Canu Miniću (64) iz Gornje Trepče kod Čačka pošlo za rukom da na Novosadskom sajmu tri puta uzastopno osvoji Veliku zlatnu medalju za kvalitet rakije. Zato mu je ove godine, pored „zlata“, pripala i plaketa za vrhunski kvalitet voćne rakije, koju je sajam, prvi put posle 77 godina postojanja, dodelio jednom proizvođaču ljute.
Cane je pečenjem rakije počeo da se bavi još 1981. godine, a posao je nasledio od svojih predaka. Poslednjih godina gotovo da nema nadmetanja za najbolju srpsku „mučenicu“ u našoj zemlji, a da Cane nije osvojio jedno od prva tri mesta.

U njegovom magacinu danas se nalazi burad sa rakijom iz perioda pre Drugog svetskog rata, pa sve do onih sa ljutom novijeg datuma, pošto se tokom cele godine ne gasi kazan za pečenje. Ranije je Minić rakiju pravio u starim, bronzanim kazanima, a danas je u njegovom domaćinstvu savremeni destilator, kojeg je nedavno kupio za oko 2,5 miliona dinara. Trenutno spravlja rakiju od 22 vrste voća, pa i od retkih voćaka, kao što su dren, oskoruša, kruška takiša.
Svoju rakiju Minić dostavlja mnogobrojnim potrošačima u Srbiji, a ima i kupaca iz inostranstva. Ono što je posebno primamljivo za ljubitelje rakije je da je Minić spravlja i od šumske jagode, dinje, kupine, ali i od - banane, koja, kako objašnjava Cane, ima egzotični ukus, ali po šumadijskoj recepturi. Tu je i travarica, koja je proizvedena od destilata najkvalitetnijih sorti šljiva obogaćenog sa 17 vrsta lekovitih biljaka sakupljenih na planini Rtanj. Blagotvornog je lekovitog dejstva i, kako kaže Minić, nesvakidašnje arome.
Ono što ovaj najpoznatiji proizvođač rakije u ovom delu Srbije posebno naglašava je da od njegove rakije nikad ne boli glava!

PREDUSLOVI
Za bavljenje ovim poslom čovek mora imati sreće da se rodi u Trepči, na južnim padinama planine Vujan, i da su mu za otkup voća blizu Suvobor i Rudnik - rekao nam je Minić. - Svo koštičavo voće se pre stavljanja u kacu očisti, otklanja se prvenac i ne patoči. Kvalitet koji smo postigli rezultat je dokazane kombinacije starih sorti šljiva: „ranka“, „madžarka“, „trnovača“.
 

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner