U Banoštoru, u opštini Beočin, od 2. do 5. septembra se održavaju Dani grožđa.

Na ovoj, 15. jubilarnoj manifestaciji, program počinje u petak izložbom fotografija "Tradicija berbe banoštorskog dragulja", koja će biti otvorena u Udruženju "Majkina radionica".

Osim starih fotografija iz berbe i vinograda posetioci će moći da vide i alatke koje su naši preci koristili za orezivanje vinograda, kao i aparate za ceđenje grožđa, burad, čaše i olbe za vino...

U dvorištu stare porodične kuće biće dočarani i običaji vezani za berbu i održavanje vinograda (doručak na njivi, uz pogaču, slaninu, paradajz...).

U Banoštoru svaka kuća ima vinski podrum, a aktivno se proizvodnjom vina bavi desetak porodica. U selu su otvorene tri vinske kuće (Urošević, Stojković i Šijački).

U subotu će goste zabavljati tamburaši iz Deronja, tokom dana će moći da probaju i kupe najbolja banoštorska vina, ali i da degustiraju meso vola ispečenog na ražnju.

Od 21 čas posetioci će uživati u koncertu grupe "Piloti". Nedelja je rezervisana za gurmane, jer će se desetak ekipa takmičiti u kuvanju pudarskog paprikaša, koji se ranije kuvao u vinogradu.

Dok kuvari amateri budu ukrštali varjače, na bini će se smenjivati tamburaški orkestri.
Izvor: RTV

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?

Prijavljivanje