Udružene vinarije Vojvodine otvorile su večeras u Novom Sadu, prvu specijalizovanu vinoteku Naša vina u čijoj ponudi se nalazi više od 20 vrsta fruškogorskih i bačkih vina.

Na otvaranju vinoteke, u Dunavskoj ulici broj 31, je istaknuto da će pored prodaje flaširanog vina i vina u rinfuzi, u tom objektu biti organizovane i degustacije, te razniovrsna predavanja i prezentacije sa temom vina.


Jedan od osnivača Udruženja vinarija Vojvodine, direktor departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. Dr Zoran Keserović je kazao da je udruženje osnovano sa ciljem promocije vina u Sremu i Bačkoj.

Želimo da promovišemo vina napravljena od sorti grožđa gajenih na prostorima Fruškogorskog vinogorja i od stranih sorti zasađenih na ovim našim prostorima koje vinu daju specifičan ukus , rekao je Keserović, dodajući da članovi udruženja mogu biti oni vinari koji imaju svoje vinograde i koji od sopstvenog grožđa proizvode vino.

Otvaranju vinoteke Naša vina prisustvovao je i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin koji je kazao da će Vlada Vojvodine podržati ovaj projekat.

Plan je da ovu i sve buduće vinoteke uvrstimo u vinski put Vojvodine čime ćemo značajno pojačati turističku ponudu pokrajine , kazao je Vasin dodajući da veruje da će ovkve vinoteke uskoro biti otvorene i u drugim delovima Vojvodine, pre svega u vojvođanskim banjama.

Vlasnik vinarije "Mačak" Savo Jojić je rekao da će cene vina u vinoteci biti na istom nivou kao cene u podrumima vinarija članica Udruženja, i da će se na rafovima vinoteke naći oko 30 etiketa domaćih vina.

"Ovo je jedinstven slučaj u Srbiji da je grupa vinara uspela da prevaziđe sopstveni ego i da zajednički krene u realizaciju jednog značajnog projekta", rekao je Jojić istakavši da je "krajnji cilj cele ove priče stvaranje jedne zajedničke etikete vina vinara iz Vojvodine".

On je naglasio da će posetioci novootvorene vinoteke imati priliku i da saznaju nešto više o proizvodnji vina, sortama, degustacijama, slaganju vina i hrane i drugim temama vezanim za vinsku kulturu naših karjeva.

Pored Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo i "Mačkovog podruma", Udruzenje vinarija Vojvodine čine i vinarije "Vindulo" iz Temerina i "Vinum i Đurđić iz Sremskih Karlovaca.

Izvor: Press

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?

Prijavljivanje