Otvorena nova fabrika rakije u Kosjeriću

U Kosjeriću, na istom mestu gde se u dobra stara vremena pekla i u bačve skladištila čuvena „povlenka“,

fabrika-rakije-u-kosjericu.jpg

od juče se ponovo pravi rakija. Porodica Zarić otvorila je destileriju za proizvodnju voćnih rakija najsavremeniju u jugoistočnoj Evropi. Fabrika će, nadaju se u Kosjeriću, oživeti proizvodnju voća.

Destileriju u Kosjeriću, koja će godišnje proizvoditi tri miliona litara raznih voćnih rakija, a sirovinu otkupljivati od meštana okolnih sela, otvorio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je pohvalio ovaj poslovni poduhvat porodice Zarić.

- Srbija mora da podrži ovako preduzetne ljude. Ko jednom proba rakiju iz Kosjerića, taj više sigurno neće piti viski - rekao je Dinkić.
Vujica Zarić, vlasnik destilerije u modernizaciju pogona stare fabrike, uložio je tri miliona evra. U njegovim proizvodnim pogonima trenutno je 15 zaposlenih, a kada proizvodnja krene punom snagom biće ih 45.

- Ovde je 1946. godine otvorena Zemljoradnička zadruga „Kosjerić“, kasnije „Povlenka“, kao nosilac voćarskog razvoja ovog kraja. Više od 60 odsto rakije proizvedene u ovim pogonima ići će u izvoz, na tržište Nemačke, Austrije, Australije, Slovenije, raspituju se i Amerikanci, Rusi i Ukrajinci, a ostatak ćemo prodavati na našem tržištu. Očekujem da će 2.000 domaćinstava sa ovog područja, a koja godinama nisu mogla da prodaju rod voća, imati sada kome da prodaju šljivu, malinu, višnju, dunju - rekao je Zarić.

Linija za proizvodnju kupljena je u Italiji i, kažu Zarići, poslednja je reč tehnike u ovoj industriji.

Autor: V.L.

Izvor: Blic

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner