pecenje-rakije-025

Rakija je u Srbiji tradicionalno piće od pamtiveka, a Srbi su poznati po tome da svoj omiljeni alkoholni napitak peku od kruške, šljive, jabuke, dunje, grožđa i mnogih drugih plodova voća. Međutim kako se Srbija približava EU u proizvođače rakije uvlači se zebnja hoće li im zakonodavstvo dozvoliti da i dalje uživaju u pečenju ovog proizvoda.

Kako Telegraf saznaje u Ministarstvu poljoprivrede “dobra domaća rakija” će se i dalje proizvoditi za sopstvene potrebe u neograničenim količinama, a ne kao što je to slučaj sa zemljama u regionu i u uniji.


U Ministarstvu poljoprivrede za Telegraf kažu da svako fizičko lice koje želi i ume, može da proizvodi rakiju za sopstvene potrebe.

- Proizvodnjom rakije radi stavljanja u promet može da se bavi samo proizvođač koji ispunjava propisane uslove i koji je upisan u Registar rakije i drugih alkoholnih pića. Upis u Registar se ostvaruje podnošenjem zahteva poljoprivrednom inspektoru u okrugu gde proizvođač ima proizvodnju, uz administrativnu taksu od 1.680 dinara.

Država gubi 200 miliona godišnje

"Prema zvaničnim podacima u Srbiji se proizvodi oko 12 miliona litara rakije ali realni pokazatelji ukazuju na količinu od oko 60 miliona litara, što znači da se oko 48 miliona litara nalazi u sivoj zoni, čime država u budžetu direktno gubi oko 200 milona evra godišnje. Država svake godine gubi 205 miliona evra zbog rakije koja završi u sivoj zoni" – istakao je za Telegraf.rs predsednik Grupacije rakijaša Privredne komore Beograda.

Uz zahtev, proizvođač podnosi fotokopiju rešenja o upisu u APR i dokaz o stalnom zaposlenju stručnog lica koji će voditi proces proizvodnje.

Nakon toga, poljoprivredni inspektor izlazi na teren i sastavlja zapisnik u kome navodi činjenice o objektima, prostorijama, opremi i uređajima u proizvodnom pogonu.

Proizvodnja za sopstvene potrebe

Kako nam je potvrđeno u ministarstvu svako domaćinstvo u Srbiji može da proizvodi rakiju za sopstvene potrebe, a količina tako proizvedene rakije, prema propisima Srbije, nije ograničena ali se ne može se staviti u promet.

- Srbija radi na usklađivanju svoje zakonske legislative sa regulativama EU, pa se u skladu sa tim, radi i na izmeni Zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima koji se harmonizuje sa regulativom (EC) No. 110/2008. Kod uslova za proizvodnju i promet alkoholnih pića neće biti velikih promena jer je ovaj deo postojećeg zakona dobrim delom već usklađen. Najveće izmene odnosiće se na geografsku oznaku jakih alkoholnih pića. Zaštita geografske oznake uticaće na povećanu dodatu vrednost jakih alkoholnih pića, prepoznatljivost srpskog pića na svetskom tržištu, njegovu veću konkurentnost, pa samim tim i veću cenu na 1 tržištu. Jedna od bitnijih izmena odnosiće se i na našu internu klasifikaciju tj. podelu alkoholnih pića koja će se zameniti kategorijama jakih alkoholnih pića, gde je rakija od voća samo jedna od postojećih kategorija – kažu nam u ministarstvu.

Izvor: Vesti online

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?

Prijavljivanje