Na drugoj “Smotri najboljih srpskih šljivovica” za najbolju srpsku preprečenicu proglašena rakija Stojana Tasića iz Aranđelovca.

Devetočlana komisija Instituta za voćarstvo u Čačku, na čelu sa profesorom Poljoprivrednog fakulteta dr Ninoslavom Nikićevićem  dodelila je Tasićevoj rakiji 19,14 poena. Drugo mesto je osvojio Jovica Malinović iz Gradiške sa 19,05, a treće Miodrag Tanović iz Brežana sa 19,02 boda.

Kako je istakao profesor Nikićević u pauzi ocenjivanja, Srbija ima oko 40 miliona stabala šljiva, ali sve manje crvene ranke i požegače koje daju visokokvalitetne rakije. On smatra da bi naša zemlja mogla da osvoji Evropu u pogledu kvalitetnih alkoholnih pića.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 38 rakija koje imaju od 40-55 odsto alkohola i zauzele su neko od prva tri mesta na dvanaest regionalnih smotri u Republici Srpskoj, na Kosmetu i Srbiji u 2012. godini.

Uzorci rakija bili su šifrovani, ime pobednika znalo se tek nakon otvaranja koverata, a članovi komisije da ne bi izgubili osećaj za ukus rakije posle probanja uzoraka koristili su mleko, mladi sir i jabuke.

Član komisije, mr Branko Popović je ocenio da i razlike u boji prepečenica govore o raznovrsnosti rakija našeg podneblja. Prema njegovim rečima, godišnja proizvodnja u Srbiji je od 20-30 miliona litara prepečenice.

Svečano proglašenje rezultata biće u aprilu u Institutu za voćarstvo u Čačku, koji je i organizator i pokrovitelj ovog takmičenja.

Direktor ove naučne ustanove dr Svetlana Paunović je naglasila da će ova smotra postati tradicionalna jer podstiče takmičarski duh, a samim tim podiže i kvalitet u proizvodnji rakije.

Izvor: Šumadija Press

 

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner

Anketa

Koja vina najčešće kupujete?

Prijavljivanje