Najbolja (je) šljivovica

Iako poznata u svim zemljama, srpske šljivovice nema u "Fri šopovima", niti je zaštićena kao srpska. Da bismo dobili potvrdu da je ta rakija, kako stručnjaci kažu, najbolje i tehnološki najsavršenije piće na svetu, organizovan je izbor za najbolju srpsku šljivovicu.

Iako poznata u svim zemljama, srpske šljivovice nema u "Fri šopovima", niti je zaštićena kao srpska. Sezona je pečenja šljivovice.
Da bi rakija bila dobra, potrebni su lampek i tabarke, to jest kazan i bure, jaka vatra i volja, znanje, tradicija, u žaru neki pečenjak ili krompir i najbitnije dobra šljiva. I to samo voćka, bez veštačkih dodataka.

"Čula sam da može da se stavi svašta, da može da se stavi šećer, ali mi ne stavljamo, mi pečemo čistu rakiju. Znači samo šljive i ništa više. Najbitnije je da bude kazan čist, da bude sve lepo oprano, da bude čisto i da sudovi za prihvat rakije budu čisti i to je sve", kaže Snežana Paunović iz sela Bukovice.

Miroslav Milosavljević Kenedi, peče rakiju 40 godina. Kaže da će možda baš njegova šljivovica poneti lentu, na izboru za najbolju. Recept za, tzv. "Kenedijevu šljivu", nasledio je od oca. Za ovu godinu planira da ispeče 2.000 litara poznate srpske rakije.

Godinama se rakija peče po istom principu. Ipak, Srbija ima problem da srpsku šljivovicu kao brend, lansira u svet, jer njen kvalitet nije ujednačen. Ubuduće to neće biti tako.

"Proizvođačima tog pića, tog blaga alkoholnog, poručio bi da zaista uzmu malo i knjige u ruke, da se edukuju i da poštuju osnovne zakonomernosti pri proizvodnji. Ne može svako da proizvodi kako hoće. To mora da se unificira, da dolaze na kurseve obuke", kaže profesor Ninoslav Nikičević iz "Tehnologije alkoholnih pića".

Da bismo dobili potvrdu da je šljivovica, kako stručnjaci kažu, najbolje i tehnološki najsavršenije piće na svetu, organizovan je izbor za najbolju srpsku rakiju od šljive.

Koja je najbolja rakija  oceniće stručnjaci u januaru sledeće godine. Potrebno je dostaviti tri flaše na Poljoprivredni fakultet u Beogradu, najkasnije do 10. decembra.

To su važne informacije za proizvođače šljivovice. Potrošači, odnosno svakodnevni degustatori kažu da je dovoljno popiti jednu do dve čašice.

Oni koji se zaista razumeju kažu da dobra šljivovica treba da klizi, da greje stomak, a da u ustima ne sme da ostane gorak ili kiseo ukus.
 
Izvor: RTS

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner