Jaka i žestoka!

Samo članovi žirija znaju kako im je bilo dok su probali čak 152 različite vrste vatrene vodice, kajsijevače, dudovače, jabukovače... Kako im je bilo posle - verovatno se i ne sećaju
 
festival_rakije_senta.jpg
Da bolje vatrene vodice od lozovače nema, potvrđeno je i na Nikoljdanskom festivalu rakije, koji je juče, devetu godinu zaredom, održan u Senti. I baš kao i lane, titulu za apsolutnog pobednika festivala opet je odnela rakija od grožđa koju je ovoga puta, prema odluci stručnog žirija, znalački ispekao Gordan Papić iz Subotice. Manifestaciju je organizovalo ovdašnje Udruženje poljoprivrednika i voćara.

Od višnje do trešnje

- Pored tehnološke ispravnosti, degustatori su ocenjivali miris, ukus i aromu 13 različitih vrsta rakije... Samo oni znaju kako im je bilo dok su oprobavali i birali između 152 uzorka. Kako im je bilo posle, verovatno se i ne sećaju, ali su, kažu, birali - ni po babu, ni po stričevima. U konkurenciji je bilo 36 kajsijevača, 31 šljivovica, 18 jabukovača, 17 kruškovača, 12 lozovača, jedanaest dunjevača.... Pa osam višnjevača, tri dudovače, po dve rakije od breskve i trešnje... Rakiju je na festival iznelo 60 proizvođača iz svih krajeva Vojvodine, a pečat međunarodnog karaktera Nikoljadanskom festivalu dalo je i 11 proizvođača iz
Mađarske i jedan iz Rumunije. Ovom manifestacijom trudimo se da popravimo kvalitet voćnih rakija - priča Mikloš Nađ, član Udruženja poljoprivrednika i voćara iz Sente.
Da bi rakija bila vrhunskog kvaliteta, potrebni su kvalitetno voće, fermentacija, pečenje. U najkraćem, tajnu formulu za pripremanje prave, žestoke rakije za naš list otkriva ovogodišnji apsolutni pobednik, Gordan Papić (44).
- Bez alata nema ni zanata, pa se podrazumeva da svako ko ovom rabotom hoće da se bavi, mora da ima dobar, kvalitetan kazan za pečenje rakije. Ja sam moj prvi, od 120 litara, još za osamnaesti rođendan od oca na poklon dobio. A, kad krene da peče, veoma je važno da proizvođač ne škrtari, nego da kao pravi domaćin tek ispečenom rakijom počasti goste. Od ruke mi ide priprema svih voćnih rakija ali sam, kako svi kažu, majstor za lozovaču. Ove godine sam prvi put pekao višnjevaču, a žiri je i nju ocenio zlatnom medaljom- hvali se Papić, nazdravljajući okupljenima.

Bez alata nema zanata

Nakon proglašenja pobednika u svim kategorijama je uručeno ukupno 14 zlatnih, 39 srebrnih i 71 bronzana medalja. Ni ovogodišnji Nikoljdanski festival nije protekao bez izložbe pletenih balona i boca u kojima se čuva rakija, ali i bez nezaobilazne degustacije, od koje su brideli obrazi i nepca. Rumen od „posla“, najbolju definiciju kvalitetne rakije dao je jedan od degustatora sa dugogodišnjim stažom.
- Kada nakon progutanog gutljaja osetite kao da ste pojeli kilogram voća od koje je napravljena, onda je bez sumnje reč o pravoj rakiji- poručio je uz neizbežno živeli majstor za degustaciju.
 
Autor: Saša Urošev

Pogledajte još

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner