Belo vino kao crno

belo_vino_kao_crno.jpg
Za ljubitelje belog vina francuski enolozi stvorili su „zdravo piće” koje ima sve osobine – crnog.

Uz tvrdnje stručnjaka da je crno zdravije, više ne mora da se brine jer su stručnjaci iz Francuske stvorili belo vino koje novim načinom fermentacije zadržava boju ali poprima osobine crnog.

Proizvod nazvan „paradoks belo” bogat je polifenolom – sastojkom kome pripisuju svojstvo da sprečava srčana oboljenja. „Visoke koncentracije polifenola nalaze se u kožici zrna grožđa pa se tako i prenose u velikim količinama i u crnom vinu”, piše u časopisu „Nju sajentist”, a prenosi Fonet.
Pjer-Luj Tisedr i njegov tim stručnjaka sa Univerziteta u Monpelijeu upotrebili su velike količine belog grožđa bogatog polifenolom ali su promenom fermentacije i procesa dobijanja stvorili belo sa zdravim osobinama crnog.

Polifenoli su antioksidansi koji razaraju „slobodne radikale”, potencijalne izazivače kancera.

Takođe, polifenoli omogućavaju da arterije ostanu čiste čime se sprečavaju srčana i vaskularna oboljenja.

„Paradoks belo”, čije je ime igra reči od takozvanog francuskog paradoksa, činjenice da relativno mali broj ljudi u zemlji u kojoj se dobro jede dobija srčana oboljenja, bilo je namenjeno obolelima od dijabetesa „tipa 1” čiji organizam nije sposoban da efikasno uništava „slobodne radikale”.

Testiranja su, međutim, pokazala da čaša ili dve ovog vina dnevno obnavljaju nivo antioksidansa kod dijabetičara.

„Stručnjaci još nisu dokazali da novo vino zaista čisti arterije od nagomilane masnoće i sprečava stvaranje ugrušaka, uzročnika kardiovaskularnih oboljenja, srčanog i moždanog udara” – piše u britanskom časopisu, uz zaključak da je „’paradoks belo’ zapravo prva sorta nove generacije vina koje je svesno obogaćeno antioksidansima”, zaključio je britanski časopis „Nju sajentist”.
 
Izvor: Politika

Pretraga

Prijava na newsletter

Prijatelji projekta

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pratite nas na

Baner
Baner

Google Oglasi

Prijatelji

Baner
Baner
Baner